woensdag 27 augustus 2014

Werkt het nieuwe werken?

'Het oude werken' of 'het nieuwe werken'...het blijft werken. De vraag is dus of je als ondernemer mee moet in de trend van 'het nieuwe werken'. Je vraagt je wellicht af of dat 'nieuwe werken' in jouw specifieke onderneming wel werkt? En wat 'het nieuwe werken' voor jouw business model betekent? Papierloos kantoor, thuiswerken, introductie tablets, 7x24 bereikbaarheid, je hele automatisering in de cloud, digitale archivering, enz., enz.? En kun je jouw medewerkers 'het nieuwe werken' wel toevertrouwen? Allemaal vragen die zo op het eerste gezicht een flinke drempel voor 'het nieuwe werken' kunnen opwerpen. Misschien wel zo hoog, dat de lust om het te introduceren je op voorhand al vergaat.

En toch zul je als ondernemer je weg naar 'het nieuwe werken' moeten vinden. Je krijgt werknemers die straks bijvoorbeeld het thuiswerken heel normaal vinden. Dus straks zijn je potentiële werknemers er al wel aan gewend, maar jijzelf c.q. je bedrijf nog niet. Dan kom je erachter dat je achter de feiten aanloopt. Dus moet je jezelf als ondernemer in 'het nieuwe werken' verdiepen. Maar hoe dan? Nou, vindt niet het wiel opnieuw uit maar praat eens met andere ondernemers die je voor zijn gegaan. Leer van best practices. Ook internet is een mooie bron van inspiratie met betrekking tot dit onderwerp. Maar je kunt ook zaken zelf en/of samen met je medewerkers eens uitproberen.

Zelf heb ik dit gedaan met thuiswerken. Na een uitgebreide proefperiode met thuiswerken door mijzelf en mijn compagnon ontdekten we kinderziektes waar we nooit bij stil hebben gestaan. Onderschat bijvoorbeeld het sociale aspect niet. Dat moet je op de een of andere wijze anders regelen. Maar ook praktische zaken als een goede werkplek en een internetverbinding zijn essentieel. En een platform waarop je met elkaar kunt communiceren tijdens de thuiswerkdagen. Wij zijn er achter gekomen dat we maximaal drie dagen per week willen thuiswerken. Zo blijven wij onderdeel van één bedrijf. Onze software staat in de cloud evenals de telefooncentrale. Allemaal voorwaarden om het thuiswerken te introduceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten